loader
Uroda & Zdrowie

18 wskazówek, jak łatwo i szybko schudnąć 3 kg

18 wskazówek, jak szybko i łatwo schudnąć 3 kg

Pomysły na urodę Diety i odżywianie Utrata wagi to odwieczny problem wielu dziewczyn. Jak schudnąć szybko i skutecznie? Co można jeść? Jakie są dietetyczne desery? Pytań jest wiele, bo trudno jest zrezygnować z ulubionych smakołyków. Przygotowaliśmy jednak 18 wskazówek, które pomogą Ci schudnąć szybko i łatwo. Zaczynajmy.

1. Powrót do podstaw



Co to znaczy? Cóż, to proste. Powinieneś jeść tylko zdrowe, naturalne produkty i gotować je na parze, grillować i piec w piekarniku. Gotuj warzywa w ich własnym soku, dzięki czemu nie tracą one składników odżywczych i tłumią ochotę na słodycze. Sól należy zastąpić musztardą dijon, jogurtem lub cytryną. Należy również ograniczyć spożycie oliwy z oliwek do 2 łyżek dziennie.

2. Spożywać rośliny



Tak, to prawda! Jakkolwiek dziwnie by to nie brzmiało. Oczywiście, nie wszystkie rośliny są odpowiednie i można je jeść tylko wtedy, gdy zaleci to dietetyk. Ale korzyści z nich płynące są bezcenne. Niektóre rośliny mogą wchłaniać tłuszcz i cukier, inne poprawiają przemianę materii i działają przeczyszczająco. Istnieją również rośliny, które zmniejszają ochotę na słodycze, usuwają płyny z organizmu, łagodzą ociężałość i ból nóg. Wszystkie te informacje należy uzyskać od swojego dietetyka, ponieważ zioła należy dobierać zgodnie z cechami układu pokarmowego.

3. Jedz rośliny strączkowe



Najlepszym wyborem jest soczewica, groch, fasola i soja. Mają niską zawartość tłuszczu, a wysoką zawartość białka, witamin B i E, kwasów, minerałów i błonnika. Rośliny strączkowe zmniejszają apetyt i regulują poziom cukru we krwi. Spożywaj rośliny strączkowe 2-3 razy w tygodniu w porcjach po 50g wraz z innymi warzywami.

4. Użyj talerzyków deserowych



Jedz z talerzyków deserowych. Dzięki temu znacznie zmniejszysz swoje zwykłe porcje. Wkrótce przyzwyczaisz się do takiej ilości jedzenia, Twój żołądek się skurczy i rozpocznie się proces odchudzania. Należy również jeść powoli i dokładnie przeżuwać pokarm.

5. Jedz węglowodany o niskim indeksie glikemicznym



Indeks glikemiczny jest miarą szybkości, z jaką dany pokarm jest rozkładany i przekształcany w glukozę. Żywność o niskim indeksie przyczynia się do utraty wagi. Nie są one w dużych ilościach przekształcane w glukozę i kontrolują wydzielanie insuliny, która jest przekształcana w tłuszcz.

6. Jedz owoce przed głównym posiłkiem



Jeśli zjesz owoc po posiłku, uwolni on cukier, który wraz z innymi składnikami zamieni się w tłuszcz. Jeśli zjesz owoc przed posiłkiem, nasyci on Twój żołądek i przygotuje go na główny posiłek. Zalecamy spożywanie kiwi, ananasa, melona i arbuza: te produkty mają niską zawartość cukru.

7. Zjedz pełny posiłek



W godzinach popołudniowych warto spożywać pokarmy o wysokim indeksie sytości. Są to pokarmy bogate w białko i błonnik: marchew, jabłka, winogrona (w małych dawkach), mięso z indyka, krewetki, biały ser. Pokarmy te są szybko sycące, więc po takim posiłku przez długi czas nie będziesz chciał jeść.

8. Stosuj przyprawy zamiast soli



Sól zastąp zdrowymi przyprawami i ziołami: oregano, ziołami prowansalskimi, cytryną, czosnkiem, koperkiem, kminkiem, kolendrą. Pamiętaj, że nadmierne spożycie soli szkodzi procesom wewnętrznym i zatrzymuje wodę w organizmie.

9. Nie jedz produktów mlecznych na deser



Produkty mleczne często powodują jeszcze większy apetyt, zwłaszcza jeśli jemy je na deser. Staraj się jeść je rano. Nie próbuj zastępować swoich ulubionych deserów mlecznych produktami bezlaktozowymi. Zawierają one mniej składników odżywczych niż zwykłe produkty mleczne.
Przeczytaj więcej artykułu
  • Schudnij
Powiedz znajomym: Subskrybuj magazyn:
  • Przeczytaj także
  • komentarze